Енигма Технолоджи English 

Енигма Технолоджи
Новини
Интернет репутацията влияе при кандидатстване за работа
30-03-2007

Социалната бизнес мрежа Viadeo наскоро публикува доклад, от който става ясно, че проверката на лични данни на кандидатите за работа вече не е иновативен подход и все по-често се използва при подбора на кадри. Според проучването сред 2 хил. потребители и над 600 работодатели един от всеки петима работодатели намира информация за кандидатите в интернет, а 59 на сто от намерилите информация твърдят, че това оказва влияние при вземането на решение за назначаване. Една четвърт от работодателите казват, че са отхвърлили кандидати на базата на лична информация, намерена в Интернет, а близо 13% от тях са решили да назначат даден кандидат въз основа на това, което са намерили за него.

Интернет репутацията се изгражда на база онлайн дейности като писане на блогове, качване на клипове в YouTube или участие в социални мрежи като Facebook.com, Zip.bg, MySpace.com. Положителната информация може да включва и демонстрираните умения в интернет, които не са споменати във формуляра за кандидатстване за работа като убедителност и аргументация, демонстрирани във форуми, изготвяне на лични страници, поддържане на база данни и т.н.

Успоредно с нарастването на изискванията и амбициите на работодателите към подбора на кадри се развиват и трудовите борси в Интернет. Като естествен посредник между компаниите и кандидатите за работа те непрекъснато търсят начини да усъвършенстват дейността си, обръщайки специално внимание на работодателите. Нови услуги като намирането на лична информация в Интернет започват да се предлагат все повече и повече като целта е да се установчт като трайна тенденция.

Инвестор.бг
 
Enigma Technology © 2006 - 2023